Om lysten til at spille skak

Udgivet d. 27. november 2012

Af Lars Wilton Pedersen

Lars Wilton

Jae, det er jo ved at være nogen timer siden, jeg har medvirket til Skakforeningens udmærkede hjemmeside – valgte jo for første gang, i divisionssammenhæng, at springe over i indeværende sæson – mest p.g.a. andre interesser. Tungen på vægtskålen var nok mit seneste dårlige resultat i H.C.Andersen Mindgames, hvor der i et "hug" forsvandt 41 eller 42 fede point fra kontoen og man efterflg. tænker: Er det virkelig ulejligheden værd med rejse, forberedelser og omk. omkring en turnering med en vis status og styrke? Flere andre har sikkert været i samme situation og enten sagt: "Op på hesten og af sted igen" .... eller .... timeout!

...ellers kan man ligeså godt spille ludo!

Én ting er sikkert – lysten skal være der, ellers kan man ligeså godt spille ludo! Jeg har ofte tænkt, om ikke de professionelle skakspillere til tider får kvalme af at glo på de 64 felter, i særdeleshed når brikkerne ikke vil stå rigtigt. En dansk/islandsk stormester fortalte mig, at han elskede sit arbejde, men for os andre dødelige, som har alm. arbejde, er der lissom ikke plads til smuttere, da turneringer ude omkring skal ferieplanlægges – en prof rejser videre til næste turnering – og een mere og nok een ... penge skal der til.

En anden ting er også sikkert – når man har spillet skak i over 50 år, så er det ikke bare lige noget man slipper. Der er mange gode oplevelser helt tilbage fra skoleskak-tiden og frem mod de mange divisionsturneringer og sandelig også internationale præg sidder fastklinet i hjerneskallen – hovsa nu dukkede der lige noget op – divisionsdebut på Handelshøjskolen mod Studenterforeningen i 75/76; daværende rating godt 2100 og nu 35 år senere knap 2100 ... den møgturnering i Odense – livet er sgu ikke altid lige retfærdigt.

...jeg kan matche ham med tobakken og pilsnerne.

En tredje faktor er sikkert alderen – du er sgu blevet gammel Wilton – nej, den køber jeg sgu ikke for penge, spørg blot ham Kristiansen, verdensmester og kendt fra utallige VHT'ere, sej fyr, der kan lide et stop pibe og et par pilsnere; nuvel jeg kan matche ham med tobakken og pilsnerne og så er det vist det, men han er et slags forbillede, rent skakligt god underholdning, og så kan han sgu komme op på hesten igen og igen – denne gang blev han siddende og GM titlen kan forhåbentlig gøre efterlønstjansen lidt sjovere — når jeg snakker om Jens, kommer der lyse tanker — tabte til ham i Malmø Open 78/79, fair nok, det er ingen skam at tabe til en verdensmester – iøvrigt har jeg også vundet over en verdensmester ude på Spangsbergskolen ... simultanforestilling ... gæt hvad han hed?

Og så, ikke at forglemme, omkampen om DM i Kerteminde 82 mellem Lange Jens-Korte Jens; en københavnsk delegation troppede op til sekundering, mens Niels Jørgen, Poul Flemming og undertegnede bakkede op om Jens Ove – uafgjort 2-2 – husker svagt, at der var noget med f5 i et bondeslutspil, som kunne have afgjort matchen – husker bare ikke, hvem der kunne have taget stikket hjem! Ny omkamp i Silkeborg – HR Kristiansen – undskyld GM Kristiansen – vandt matchen og sikrede sig dermed eet af sine tre nationale mesterskaber.

Se så at få flyttet noget træ!

Nå, tilbage til virkeligheden. Personligt er lysten til skak ved at dæmre lidt igen – pauseknappen har været trykket ind i et halvt års tid – nylig akut sygdom ganske pludseligt har måske været medvirkende til, at min hjerne siger: "Se så at få flyttet noget træ!".

Jeg har altid haft den holdning, at divisionsspillerne (og gerne osse andre) bør være i form inden sæsonpremieren i oktober – det er for sent at finde formen undervejs – pludselig jul og kun 4 runder tilbage – med et slags comeback for øje, må jeg langsomt sadle hesten via lidt praktisk "gymnastik" med start i Travemünde d. 27/12 og til d. 30/12 .... en Open flere Esbjergspillere kender, og hvor jeg vist har været med 8-10 gange – Niels Jørgen og Steven! er med, begge vist for første gang – desforuden en gammel kending: Jens Ove samt en tidligere Esbjerg-mand: Karsten Jacobsen, nu Ribe.

Det vil være muligt – om man ønsker, at følge turneringen live på nettet – vist 4 partier dagligt med 3 dobbeltrunder og en afsluttende enkeltrunde, så lidt glosuppe til uglerne er der da.

En spøjs ting omkring Travemünde: P.t. er der 80 tilmeldte, og undertegnede er 3. ældst blandt de 30 højst ratede, heriblandt 5 GMere – forrige års veteranverdensmester Okhotnik er vist næstældst – men ham har Lange Jens jo vist recepten på under massakren i Grækenland!!

Tilbage er der vist kun at ønske held og lykke i hold-og divisionsturneringen, jov og så selvfølgelig: GLÆDELIG JUL!

Sondex Cup 2012

Udgivet d. 20. april 2012

Af Lars Wilton Pedersen

Lars Wilton

Sondex Cup 2012 i Kolding blev spillet i weekenden d. 20-22/4 og er som bekendt en tilbagevendende begivenhed og mange tak for det.... ikke så sært at den kan trække mange stærke spillere til.

Richard - ikke Cliff - men selvfølgelig Ebbesen er primus motor og har en dygtig medarbejderstab med bl.a. de lidt yngre kræfter Kasper og Joachim ved sin side. Topflot spillested - KUC - med nærmest en teatersal til livedækning over 12 brætter og kommentering af en veloplagt Mads Boe, gode brikker og brætter som jo nærmest inviterede til skak af til tider høj kvalitet, masser af tidnødsdramaer og dramaer som sådan, en vidunderlig kantine til vidunderlige priser kvaliteten taget i betragtning og desforuden var der sørget for gratis overnatning til de 15 første på Dan Hostel — det er vist ikke alle steder der også tænkes på helt almindelige skakspillere – undertegnede var endda så heldig at få indlogering privat hos min gamle holdkammerat Jan Rosenberg fra Ribe, der trakterede med bl.a. æg og bacon til morgenmad... noget jeg tror vi bare skal fortsætte med da vi begge røg i præmierne!

Selve turneringen og resultaterne kan interesserede læse her, men inden vi slutter Sondex 2012 så lige en lille sjov een:

...dingeling og mobilus spiller en strofe!

I 3.rundes sene lørdagsparti mod Esmat havde jeg sort og fik spillet 8. -, Sd5b6 og forlod lokalet for at gå ud at tænde piben.... ca. 20 m og jeg kom ud i det fri... dingeling og mobilus spiller en strofe, så jeg næsten i chok var ved at tabe min gode kammerat på asfalten.... ja puha..dadada! Ind igen til brættet og efter 12 træk får jeg fremsat et remistilbud mod ratingfavoritten Esmat, der nok nærer respekt hos de fleste, da hun jo er een af landets stærkeste damespillere og jo desforuden er tilknyttet det berygtede Fries Nielsen dynasti og vistnok i særdeleshed har et tæt samarbejde med en vis Jens Ove; remistilbuddet bliver ikke besvaret — jo med et træk – satans osse – der kommer jo også fodbold fra Spanien: Barcelona-Real M – nå, jeg bytter af på e5 og går ud i den store kantine og løber på Jens Ove og Niels Jørgen, som sidder ved et bræt efter en hurtig indbyrdes pølse... jeg spørger så gemalen:

kan din kone ikke høre eller er hun halvdøv?

"Sig mig engang, kan din kone ikke høre eller er hun halvdøv?"

"Jamen sandt nok, hun hører heller ikke, hvad jeg siger, og så spiller hun med propper!"

Niels Jørgen konkluderer, at pigebarnet bare vil spille og da ihvertfald ikke remis med mig!

Jeg går ind igen, og vi spiller og spiller og efter sigende fra pålidelig kilde, Queen Quindy, tilbyder hun remis langt henne i partiet og efter mit Ke8..... jeg hører intet – absolut intet – og med bonde mindre i et tårnslutspil uden kompensation spiller jeg videre - hun må sgu have været i chok...... efter 96 træk er det blevet deletid..... men det er sørme mig, der tvinger hende i knæ og beviser, at hun kan oppositionslæren med bonde under... patter hende på f1 og farvel Barcelona - dagens længste!

50 x 50 skilte med påskriften: REMIS?

Parallelt til ovenstående tårnslutspil kan tilføjes at hun vandt samme over Viggo Bove.... med 2 bønder under, så mon ikke der er nogle værker til udgivelse? Ebbesen er blevet opmærksom på døveproblemet eller ihvertfald "propproblemet" og foreslog, at der til næste år bliver lavet 50 x 50 skilte med påskriften: "REMIS?". Udmærket, men vi må så håbe at der ikke er tilsvarende syns-problemer.... det bliver jo heller ikke bedre med årene!

Sluttelig tror jeg faktisk, Per Skjoldager fra Vejle havde hørt om vores lille episode, for da han tilbød pigebarnet remis i sidste runde skete det meget højt og tydeligt, så hun om ikke andet næsten kunne mundaflæse hentydningen!

Nå... tak til Springeren Kolding for nogle gode timer, der tåler gentagelse!

100 spil skak på 5 timer!

Udgivet d. 14. april 2012

Af Torsten Lindestrøm

Skoleskakstævne

Lørdag den 14. april arrangerede Esbjerg Skakskole en skoleskakturnering i Fritidshuset. 24 spillere mødte op og de fik på 5 timer spillet 100 partier. Ind imellem blev der tid til at spise lasagne, frugt og hjemmebagt kage!

Der var deltagere fra Årre skole, Vestervangskolen i Esbjerg, Esbjerg Realskole, Vorbasse skole, Ribe Skakskole og Esbjerg Skakskole. En enkelt deltager kom endda helt fra København. Ældste deltager var 17 år og yngste var 7 år.

Præmietagerne i de 3 aldersgrupper: Simon Ladefoged, Ribe Skakskole, Bjørn H. Nielsen, Esbjerg Skakskole, Line Klausen, Esbjerg Skakskole, Jonas Hoff Moesgaard, Vorbasse skole, Christian Storm Hansen, Nørremarksskolen i Ribe, Rasmus K. Hansen, Vestervangskolen, Marie H. Nielsen, Esbjerg Realskole, Esben Guldbjerg Nielsen, Årre skole, Belma Duzel, Esbjerg Skakskole og Hana Duzel, Esbjerg Skakskole.

SGP i Grindsted

Udgivet d. 17. marts 2012

Af Lars Wilton Pedersen

Lars Wilton

Lørdag d. 10. marts blev den 6. udgave af de syv planlagte Syd Grand Prix stævner spillet i Grindsted.

Der var desværre kun 28 tilmeldte til stævnet - heraf var de 8 anbragt i en juniorklasse - resten i én monrad.

Bemærkelsesværdigt var der flere stærke 12-15 årige som nok efterhånden ligger omkring 1800 - det lover godt for fremtiden.

Jeg var eneste deltager fra Esbjerg SF og sluttede som nr. 2 med 5/7 og ubesejret uden at spille prangende - vinder blev Kim Skaanning, Evans med 6/7... nu er det jo sådan at man helst skal spille mindst 4 GPer for at komme med i medaljeræset og i og med at denne var min første, bliver der ikke noget metal denne gang - der er kun 1 GP i Gråsten tilbage.

Jeg kommer desværre ikke med i klubturneringen denne gang da jeg har andre ting som kommer forud..... deltager dog i 3 på hinanden følgende turneringer, nemlig Sondex i Kolding efter påske - HC.Andersen Mind Games i Odense 16/20 maj med flere titelholdere, og sluttelig en slags skakferie på Bornholms Sommerskak 6-8 juli + et par extra dage.

Sejr over Nørresundby!

Udgivet d. 4. marts 2012

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

Esbjerg Skakforening vandt over Nørresundby!

Resultatet er det bedste for klubben siden 1970erne!

I 7. og sidste runde af år ets turnering i skakkens 1. division skulle Esbjerg Skakforening møde Nørresundby, der før runden lå nr. 2. Efter en overbevisende indsats fra Esbjerg Skakforening endte det med en klar sejr på 5½-2½, og dermed overtog klubben 2. pladsen i den samlede stilling. Resultatet er det bedste for klubben siden 1970erne!

For Esbjerg Skakforening vandt Gunnar Pedersen, Lars Wilton og Ole Bønnelykke, mens Niels Jørgen Fries NIelsen, Ove W. Hartvig, Torsten Lindestrøm, Michael Maarup og Iver Poulsen alle spillede remis. Esbjerg Skakforenings 1. hold er det hold blandt divisionsturneringens 64 hold, der præsterede næstbedst. Topscorer for holdet blev Michael Maarup, der scorede 5½ point i 7 partier.

Esbjerg Skakforenings 2. hold vandt i den afsluttende runde mod Gråsten, og dermed rykkede holdet op i 2. division, således at klubben i den kommende sæson har to divisionshold.

Sejr over Nordre!

Udgivet d. 29. januar 2012

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

Esbjerg Skakforening vandt over Nordre!

I 5. runde af årets turnering i skakkens 1. division skulle Esbjerg Skakforening møde oprykningsfavoritterne fra Nordre, Århus. Det blev en meget jævnbyrdig match, som Skakforeningen vandt med mindst mulig margin 4½-3½. Klubben ligger nu placeret midt i 1. division, men ville have ligget nr. 2, hvis ikke det var fordi Århus/Skolerne har trukket deres hold ud af turneringen. Det betyder, at Skakforeningens største sejr nu ikke længere tæller med i den samlede stilling.

Århus/Skolerne har trukket deres hold...

For Esbjerg Skakforening vandt Gunnar Pedersen, Torsten Lindestrøm og Michael Maarup, mens Niels Jørgen Fries Nielsen, Iver Poulsen og Ole Bønnelykke alle spillede remis. Eneste ubesejrede spiller er Michael Maarup, der samtidig er topscorer på holdet.

I næste runde søndag den 19. februar, skal Skakforeningen spille ude mod Herning.

Esbjerg Skakforenings 2. hold vandt hjemme 5-3 over Haderslev. Dermed fastholder holdet topplaceringen i rækken og har forsat gode chancer for at rykke op i 2. division.

Lundeborg-turneringen 2009

Udgivet d. 11. august 2009

Af Karsten Jacobsen

Karsten Jacobsen

Lundeborg for 29. gang!! Gennem alle disse år har Niels Højgaard stået for turneringen nede på havnen i Lundeborg, en rigtig hyggelig turnering i det fri. Højgaard, der til dagligt er formand får Sydøstfyn, forstår at gøre det til en hel unik og uforglemmeligt oplevelse og er efter min mening en ener i dansk skak. Med mikrofonen i hånden byder han velkommen til Lundeborg Turneringen. I alt deltog der 56 spillere fordelt på 20 klubber i det bedst tænkeligt vejr.

Imellem runderne havde Højgaard lavet Quiz'er, hvor et par stykker skulle dyste imod hinanden. Her havede Højgaard (Sydøstfyns far) været ude og skaffe sponserpræmier, så næsten alle 56 deltagere gik hjem med noget i hånden!!
 

Fra Esbjerg deltog Lars Wilton, Poul Flemming Fries Nielsen, Dennis Munksgaard, Henrik Tranbjerg Jensen og undertegnede.

Allerede fra start så det ud til, at Lars havde det sværeste program for at opnå en podieplads i mesterklassen, der havde et gennemsnit på 2175 med deltagelse af IM Steffen Pedersen SØF, Per Stentebjerg-Hansen Læseforeningen, Jan Nordenbæk SØF, Thomas Jepsen SØF, Jess Harholm Viborg, Claus Rossen Viborg og Niels-Peter Nielsen SØF. Men Lars ville det anderledes og tog 2. pladsen sammen med Nordenbæk. Lundeborg-mester for 4. gang blev IM Steffen Pedersen SØF.

...fik én af de eftertragtede podiepladser på fiskekasserne!

I Mester 2 deltog Poul Flemming Fries Nielsen og Henrik Tranbjerg Jensen, ESF. Her fik Henrik en 3. plads efter en elendig start, hvor han kun havde scoret 1 point i de første fire runder!? Derefter vandt han resten og fik én af de eftertragtede podiepladser på fiskekasserne!

I Basis 1 deltog Dennis Munksgaard, Jerne og undertegnede. Dennis Munksgaard fik en delt 3. plads. Undertegnede havde en total offday og lavede 1 af 7 mulige...