Første nederlag til Esbjerg Skakforening, men...

Udgivet d. 29. januar 2014

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

Efter 4 sejre i træk måtte Esbjerg Skakforening indkassere et nederlag mod Evans fra Vejle. Det blev dog med mindst mulig margin 3½-4½. For Skakforeningen blev Iver Poulsen dagens helt, da han som den eneste vandt sit parti efter en flot kombination. Derudover opnåede Niels Jørgen Fries Nielsen, Ove W. Hartvig, Torsten Lindestrøm, Ole Bønnelykke og Ingolf Nicolaisen remis. Topscorer for holdet er Ove W. Hartvig med 4 point ud af 5 mulige.

Esbjerg Skakforening fører stadig 1. division og med 2 runder igen ligner det oprykning til den højeste række i Danmark, Skakligaen. Næste runde den 16. februar bliver meget afgørende. Her møder Skakforeningen på udebane Frem, Odense, der ligger nr. 2.

Ny sejr!

Udgivet d. 13. januar 2014

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

Esbjerg Skakforening vandt i 4. runde i skakkens 1. division med 5-3 over Springeren fra Kolding. Dermed udbyggede Skakforeningen føringen i 1. division og ligner med 3 runder igen en oprykker til Danmarks øverste række, Skakligaen.

Niels Jørgen Fries Nielsen var under pres men holdt hovedet koldt og klarede remis. Ove Hartvig havde før dagens runde maksimum men måtte i dag nøjes med remis. Torsten Lindestrøm havde gode gevinstchancer men måtte nøjes med remis. Stefan Hansen tabte for første gang i to sæsoner efter et par unøjagtige træk. Iver Poulsen spillede et parti, der aldrig kom ud over remisgrænsen. Ole Bønnelykke vandt et kompliceret parti. På de sidste to brætter vandt Henrik Tranberg og Torben Jensen sikre sejre. Dermed samlet en sikker 5-3 sejr.

De 4 første runder har givet 4 sejre og Esbjerg Skakforening er samtidig det hold, der har performet bedst af alle 42 hold i den danske divisionsturnering.

Tredje sejr i træk til ESF!

Udgivet d. 10. december 2013

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

I 3. runde i dette års turnering i 1. division i skak skulle Esbjerg Skakforening spille mod stærke Silkeborg.

Umiddelbart kunne man forvente en jævnbyrdig match, men det endte med en ny overbevisende sejr til Skakforeningen. Niels Jørgen Fries Nielsen var tilbage som 1. bræt, og det viste sig at være en klar forstærkning, da han vandt et fint parti. Også på 2. bræt fortsatte Ove W. Hartvig de fine takter, da han vandt for tredje gang i streg, og således nu er topscorer for holdet. Herudover vandt Henrik Tranberg Jensen og Torben Jensen, mens Torsten Lindestrøm, Stefan Hansen og Iver Poulsen alle spillede remis. Samlet blev det en sikker sejr på 5½-2½.

Dermed forsvarede Skakforeningen på fornem vis 1. pladsen i 1. division og ligger nu til at rykke op i landets højeste række, Skakligaen. Næste runde spilles den 12/1, hvor holdet spiller på udebane mod Springeren fra Kolding.

Ny sejr til Esbjerg Skakforening!

Udgivet d. 11. november 2013

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

I 2. runde i dette års turnering i 1. division i skak skulle Esbjerg Skakforening spille mod oprykningsfavoritterne fra Viborg. Der var fra start lagt op til en svær kamp, hvor Viborg var favorit i de fleste af de 8 opgør.

På topbrættet spillede Ove Weiss Hartvig mod stærke Allan Holst. Efter et spændende parti fik Ove overtaget og vandt sikkert. På 2. bræt var Torsten Lindestrøm under pres, men fik i tidnøden vendt det til et fordelagtigt tårnslutspil, men måtte dog til sidst nøjes med remis. På 3. bræt spillede Stefan Hansen et langt parti. Han havde fordel det meste af tiden, og til sidst brød han igennem og vandt. Iver Poulsen stod længe til at vinde, men måtte til sidst i et tårnslutspil nøjes med remis. På 5. bræt blev Ole Bønnelykke tilbudt remis. Ole afslog og overspillede herefter sin stilling og tabte. Henrik Tranberg Jensen spillede mod en af Danmarks stærkeste kvindelige spillere, Esmat Guindy. Henrik ofrede en bonde i åbningen og holdt presset gennem hele partiet og vandt til sidst. På 7. bræt vandt Torben Jensen et fint parti, hvor han hurtigt fik fordel og omsatte dette sikkert. På 8. bræt var Skakforeningens nestor, Ingolf Nicolaisen oppe mod en af Danmarks største kvindelige talenter, Thea Nicolaisen. Ingolf kom hurtigt under pres men holdt hovedet koldt og fik det vendt til en gevinststilling, hvor han dog sluttteligt måtte nøjes med remis.

Slutfacit blev dermed en sikker sejr på 5½-2½ til Skakforeningen. Det bringer klubben op på en sikker 1. plads i 1. division.
I næste runde den 8. december skal Esbjerg Skakforening spille på hjemmebane mod Silkeborg.

Sejr over SK 1968.

Udgivet d. 28. oktober 2013

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

I første runde i dette års turnering i 1. division i skak skulle Esbjerg Skakforening spille mod SK 1968 fra Århus.

Der var fra start lagt op til en spændende og jævnbyrdig match, og det kom til at holde stik. Efter 3 hurtige remisser til Torsten Lindestrøm, Henrik Tranberg Jensen og Niels Jørgen Fries Nielsen - alle med sort, skulle matchen afgøres i de sidste 5 partier, hvor Skakforeningen havde fordel af at have hvid i de 4. Også de næste to partier blev remis. Først Ole Bønnelykke og dernæst Torben Jensen, som havde klar fordel, men efter en unøjagtighed i slutspillet måtte nøjes med remis.

Endelig i sjette forsøg kom der en gevinst...

Endelig i sjette forsøg kom der en gevinst til Skakforeningens Ove W. Hartvig, der vandt et fint parti og dermed bragte Skakforeningen foran. I næstsidste parti havde Iver Poulsen længe stået til tab, men efter god fight fik han vendt slagets gang og kom til at stå i gevinst, men i tidnød lykkedes det modstanderen at få evigskak og dermed remis. Herefter manglede der kun et parti, Stefan Hansen, der spillede et meget kompliceret parti, hvor begge parter undervejs havde gode chancer. Slutteligt endte også dette parti remis, hvilket resulterede i en kneben men fortjent samlet sejr til Skakforeningen på 4½ - 3½.

I næste runde skal Skakforeningen spille mod Viborg, som er favoritter til at rykke op i den øverste skakliga.

Også Esbjerg Skakforenings 2. hold spillede i weekenden. De vandt en flot 5-3 sejr over lokalrivalerne fra Varde og fik dermed også en perfekt start på sæsonen.

Lundeborg 2013

Udgivet d. 12. august 2013

Af Andreas Kinch

Andreas Kinch

Lørdag den 10 august deltog Ole Bønnelykke, Torben Jensen, Svend Michelsen og jeg selv i Lundeborgturneringen. Jeg synes det er rigtig hyggeligt at sidde udendørs nede på havnen og spille.

Torben klarede sig rigtig godt og vandt Mester 2.
Ole havde en lidt skidt turnering, men dem skal der jo også være plads til ind imellem. Jeg fik ikke snakket med Svend inden vi kørte hjem, så jeg kender ikke hans placering. Han vandt dog en flaske rødvin ret tidligt i turneringen ved at være den sidste der tabte sit parti i en af de første runder.

Jeg selv spillede i Basis 3, og rendte ind i ikke færre end 3 remistilbud, hvoraf jeg modtog dem alle. 4 remis, 2 gevinster og et enkelt nederlag blev det til.

Synes selv de fleste partier var rimelig korrekte. En undtagelse var dog 5 runde: Pludselig trak der mørke skyer op, det begyndte at blæse op og vi nåede lige med nød og næppe at flytte brætter, brikker og borde ind under halvtaget, inden det styrtede ned. Jeg nåede også at tage et fotografi af stillingen inden brikkerne blæste væk. Så kunne vi fortsætte spillet inde under halvtaget.

Med til dette lille intermezzo hører at jeg for nylig købte en solbrille med læsestyrke. Synes det er en genial investering; så behøver man jo kun at tage den med. Imidlertid fandt jeg ud af, at det alligevel er nødvendigt med en "backup" brille med alm. glas.
Efter vi flyttede ind under halvtaget, fandt jeg mig pludselig siddende i gråvejr, i et mørkt hjørne, spillende med en meget mørk solbrille. Jeg kunne ikke se stillingen tilpas tydeligt og tilbød remis selvom jeg havde en løber for en bonde, og var lidt foran på tid. Min modstander accepterede med det samme. Som den endelige ydmygelse sagde én af de omkringstående til min modstander: "Det er helt klart; det remistilbud skal du simpelthen bare modtage".

Lige præcis det halve point gjorde at min modstander, Anders Elsborg Jensen vandt gruppen med 5,5. Efter at have været henne i bilen og hente de alm. briller gik det lidt bedre i de 2 sidste runder. Jeg endte på 4 point og en delt 4 plads.

Efter præmieoverrækkelsen kunne vi således køre, en oplevelse rigere, hjem igen mod Esbjerg og hyggede os på vejen med at høre EFB-AGF i P3. Alt i alt en rigtig god dag.

Af Torben Jensen

Torben Jensen

Lørdag den 10. august var der hurtigskakturnering i Lundeborg, hvor Skakforeningen på forhånd var stærkt repræsenteret med hele 7 spillere suppleret af brødrene Munksgaard, der begge spiller i Jerne. Det var derfor noget pinligt, da vi ankom med kun 4 Esbjerg spillere. Arrangørerne havde lavet lodtrækning og trykt skemaer med 8-mands grupper, så de var ikke just begejstrede, da der ved indskrivningen manglede 3 i de to øverste grupper. Det kunne vi godt have gjort bedre...

Selve spillestedet er et besøg værd – både med og uden skakbrikker. Der er en ubeskrivelig vejforbindelse mellem Svenborg og Nyborg forbi flere gamle herregårde, men adgangen er god på søsiden for mange lystbåde og enkelte kystfiskere.

...forsynede mig med de lokale øl, der fristede i kasser med med tøris.

Ole og jeg kørte med Andreas Kinch fra Esbjerg kl 7.30 og ankom rettidigt efter Andreas præcise navigation uden GPS. Andreas var dog knap så målrettet på skakbrættet, hvor det blev til flere remis'er og en samlet 4. plads i basis 3. Jeg fik selv fornøjelsen af at slå Ole i første runde, men den manglende spiller betød at jeg skulle have 4 partier med sort og to hvide, så havde ikke forventet, at gevinsten havde anden betydning end lidt rod i toppen af gruppen. I stedet nød jeg omgivelserne og forsynede mig med de lokale øl, der fristede i kasser med med tøris.

Turneringen spilles udendørs på kajen, så et pludseligt skybrud i 4 runde, hvor jeg spillede mod Per Sørensen har måske fået Per til at lave flere overseelser. Jeg tilbød remis, medens vi flyttede bræt, bord, brikker og os selv i sikkerhed under et halvtag - Per tog bagefter imod - og jeg stod til at vinde gruppen med gevinst i de sidste to runder. 2. pladsen i Mester 2 blev delt mellem Per, Dennis Munksgaard og Kris Munk.

Sven Michelsen har tidligere deltaget med stor succes i turneringen, men i år blev det præmie for sidste tabsparti af alle i første runde. Det blev efterfulgt af yderligere 3 nuller! 2 gevinster gav dog en 5. plads i basis 2. Svens præmie var blot en af de mange præmier, som blev delt ud i pauserne mellem runderne. En tradition som formentlig skyldes sponsorpræmier, der ikke umiddelbart kan omsættes til kontanter.

Mester 1 fik hele 3 på deling om førstepladsen: Jan Nordenbæk og Kristoffer Dyrgaard fra Frem og Claus Rossen fra Viborg. Der er tabeller her.

Vi havde aftalt at køre hjem efter Hurtigskakturneringen og var derfor ikke med til den efterfølgende lynskakturnering, men referat herfra, billeder og et mere dækkende referat fra turneringen findes på sydøstfyns hjemmeside.

I Mikhail Tal's fodspor (sådan da)

Udgivet d. 30. maj 2013

Af Andreas Kinch

Andreas Kinch

En uges ferie i de Baltiske lande bragte mig bla.til Riga. Den viste sig at være en rigtig dejlig by, med masser af cafe/gade liv og hyggelige parker med springvand og flotte træer.

En anden ting ved Riga var også, at her ligger selveste Mikhail Tal begravet. Den aggressivt spillende ex-VM i både alm. nærskak og lynskak.

Det var helt klart at jeg måtte ud og se stedet — føle lidt vingesus og vise lidt respekt.

Jeg begyndte med i det små at spørge tjenere og butiksekspedienter om, hvor kirkegården lå. Og her overraskede det mig at der faktisk var mange, som ikke lige var med på, hvem han var. Jeg håber, det var fordi de ikke var så gode til engelsk, når jeg spurgte dem, og/eller de måske var for unge, for ellers synes jeg godt nok, det var underligt — grænsende til en skandale?

Omsider på turistkontoret var der bid. Manden tegnede en cirkel ind på kortet, i et område, hvor der ikke var noget som helst andet afbildet. Han angav et sporvognsnummer og så var det ellers af sted. Så gjaldt det om at sjusse mig lidt til, hvor jeg skulle af, eftersom der var meget få pejlemærker.

Det viste sig imidlertid, at der var noget sporarbejde, som turistkontoret ikke have været bevist om. Derfor måtte jeg stå af noget tidligere, og her begyndte misforståelserne så at tage fart. Sporvognskonduktøren vidste ikke, hvem Tal var (!) og troede åbenbart (kan jeg se her bagefter), at jeg ville ud til et etnografisk museum, som var en hel del besøgt. Jeg blev henvist til en bus og instrueret i hvor mange stop, der var, før jeg skulle stå af. Selvom jeg endnu engang sagde “Mikhail Tal's Graveyard” til buschaufføren, så endte det med, at jeg havnede ude ved førnævnte museum på den anden side af floden, uden for bygrænsen og også udenfor det medbragte kort!

Det etnografiske museum kunne såmænd også have været sjovt at se, men nu var det jo ligesom Tal's hvilested, jeg ville finde.

Okay, tilbage mod Riga, denne gang udelukkende på gåben og uden at spørge nogen. Så var der da chancer for at opdage, hvis jeg gik for langt.

Efter ca. 5 km, var der endelig et af de sparsomme pejlemærker — en lille gade som var navngivet på kortet. Et drej til højre og op af en dårligt vedligeholdt vej — igennem en mindre skov- langs en mur og rundt om et hjørne — og så stod jeg foran indgangen til en jødisk kirkegård. Der arbejdede nogle folk der, og de vidste selvfølgelig besked: “Mikhail Tal; yes, yes. Come on and I´ll show you”. Så lykkedes det alligevel.

Pokalfinale 2013

Udgivet d. 21. april 2013

Af Torsten Lindestrøm

Torsten Lindestrøm

Pinsedag søndag den 19/5 blev der vanen tro arrangeret pokalfinale på Fyn. I mange år spilledes stævnet på Hotel Nyborg Strand, men de seneste par år har Scandic Odense stået for arrangementet. Stævnet afholdes under gode forhold med bl.a. gratis kaffe + vand til deltagere og tilskuere, og en del partier kan endda følges live hjemme fra sofaen!

Eliteholdet stillede med de 5 første på styrkelisten (rating pr. 1. januar):

Niels J. Fries Nielsen2271
Ove Weiss Hartvig2188
Michael Maarup2154
Torsten Lindestrøm2133
Lars Wilton Pedersen2082

I første runde mødte vi Philidor, der på papiret var storfavoritter til den samlede sejr. Vi kæmpede godt men tabte til sidst ½-3½. Jeg fik gevinststilling mod IM Nikolaj Mikkelsen, men måtte til sidst nøjes med remis. Philidor endte med at vinde suverænt med 20½ ud af 24 mulige point.

I 2. runde indtraf en katastrofe. Vi skulle op mod lokalrivalerne fra Evans, som vi plejer at vinde over, men denne gang gik det helt galt og vi tabte igen ½-3½. Kun Niels Jørgen fik point.

Herefter var det tid til frokost og et holdmøde. Dette foregik ved bilen, hvor vi tilfældigvis havde kolde øl i bagagerummet. Det hjalp! I 3. runde vandt vi over det tidligere storhold, Sydøstfyn, der dog ikke er så stærke mere. Torsten og Lars vandt, mens Niels Jørgen og Ove spillede remis.

I 4. runde kom den helt store optur. Vi mødte århus/Skolerne, der er et af de absolut bedste hold i Danmark. Og vi vandt 2½-1½! Niels Jørgen spillede remis mod IM Rasmus Skytte på 1. bræt, og i bunden vandt Mchael over den tidligere danmarksmester Bo Jacobsen, og Lars vandt over stærke Finn Pedersen. Flot! århus/Skolerne endte faktisk på en samlet 2. plads i årets pokalfinale.

Desværre sluttede vi skidt. I 5. runde tabte vi til ålborg i en kamp, hvor vi var klare favoritter, men kun Niels Jørgen, der vandt og Torsten, der spillede remis, fik point. Og 6. runde mod FREM gik ikke bedre. Vi tabte 1-3. Torsten og Lars spillede remis.

Tre spillede scorede 2½ point: Lars Wilton: 2½/3, Torsten 2½/5 og Niels Jørgen 2½/6.
Samlet endte vi på en delt 11. plads ud af 14 hold. Ikke imponerende... men vi havde en god dag. Absolut et spændende stævne at deltage i, bl.a. fordi det er meget stort med langt over 200 spillere.

Finale i A-rækken

Udgivet d. 25. februar 2013

Af Hans Viborg

ESFs 3.hold mødte mandag d. 25/2 Fredericia 2 i finalen om retten til oprykning til Mester 2. Oprykningskampene spilles med 8-mands hold. Det blev igen en både spændende og jævnbyrdig match, selvom Fredericia på papiret var svage favoritter bl.a. med et par stærke folk øverst.

Uafgjort efter de 4 første partier...

Jens Kr. spillede en ny remis og var den første, der var færdig. Andreas Kinch og hans modstander stod ret lige i et fransk parti, efter en del afbytninger. Modstanderen havde dog en mulig fribonde, der skulle passes på, så de enedes om remis. Jørgen Tranberg kom, efter ret lige spil, bedst ud af en dronningeafbytning og konverterede dette til et helt point. Endelig tabte Jesper efter nogen tid til en "2000-mand", der efter henholdende spil fik sat et farligt kontrastød ind.

Stillingen var således 2–2 efter de 4 første partier, men nu var uafgjort ikke tilstrækkeligt, da resultatet på 1. bræt i så fald ville være afgørende...

Hans overså (i modsætning til alle tilskuere!) en mat i 2...

Benny Christensen havde stået fint hele tiden, men ikke fået en egentlig fordel. Både han og modstanderen havde en fribonde, hvilket begrænsede mulighederne og de tog remis. Steven Jessen endte (igen-igen!) i et tårn-slutspil, hvor begge efter afbytninger havde tårn + springer. Steven havde mest terræn og modstanderens springer var bundet hårdt op forsvarsmæssigt, hvorfor Steven kunne tage hele pointet. 3½–2½ til ESF! I en Nimzo-inder stod Hans Viborg længe ret lige med sin modstander. Modstanderen veg dog tilbage for nogle afbytninger, hvorefter Hans overtog c-linien og fik et tårn til c7. Derefter blev der indledt et angreb pä modstanderens noget usikre kongestilling. Hans overså (i modsætning til alle tilskuere!) en mat i 2, men afgjorde dog alligevel partiet med mat i 5 (der er som bekendt flere veje Rom...).

Stillingen var nu 4½–2½ til ESF og oprykningen var dermed en kendsgerning...

Sidste parti var (som i semifinalen) på 2. bræt med Sven Michelsen, som var endt i et springer-slutspil. Hans modstander var dog slemt i tidnød, men det rettede Sven op på med et ulovligt træk, hvorefter modstanderen fik ekstra 2 minutter. Det udnyttede modstanderen desværre og selvom han satte sin springer i slag, havde han alligevel for mange fribønder. Lidt ærgerligt for Sven, der ellers med stor sandsynlighed havde vundet på tid.

Slutfacit: Fredericia 2 – ESF 3  3½–4½!

En finale, hvor alle ESF'ere kæmpede virkelig flot.

Nr.Fredericia 2Esbjerg 3Res.
1Niels Nybo Jacobsen2026-1842Jesper Lahn Rasmussen1–0
2Henning Brøgger Jensen1867-1732Sven Michelsen1–0
3Lasse Nielsen1671-1723Hans Viborg0–1
4Jonas Nybo Jacobsen1608-1679Jens Kr. Pedersen½–½
5Svend Ib Christensen1619-1611Steven Jessen0–1
6Carsten Meyer1613-1608Jørgen Tranberg Jensen0–1
7Jørgen Rasmussen1599-1600Andreas Kinch½–½
8Hans Jørgen Nielsen1597-1447Benny Christensen½–½
3½–4½

Semifinale i A-rækken

Udgivet d. 12. februar 2013

Af Hans Viborg

ESFs 3.hold mødte mandag d. 11/2 Tønder 2 i den ene semifinale om retten til oprykning til Mester 2. Oprykningskampene spilles med 8-mands hold. Det blev en både spændende og jævnbyrdig match.

Esbjerg fik ellers en lovende start.

ESF fik ellers en lovende start. Niels Øllgaards modstander gik helt galt i byen i en sicilianer og opgav allerede efter 10 træk! Lidt senere enedes Jens Kr. og hans modstander om remis i en lige stilling. Det samme gjorde Andreas Kinch og hans modstander; dog i en ubalanceret stilling med skæv materialefordeling og chancer til begge sider. Herefter vandt Bent Radoor på 1. brættet i en italiener, hvor modstanderen blev trykket helt sammen. Det så overbevisende ud.

Stillingen var nu 3–1 til ESF (med Bents sejr kunne vi tilmed nøjes med uafgjort, idet resultatet på 1. bræt så ville blive afgørende), så umiddelbart så det rigtig godt ud for ESF! Et point mere og den var hjemme...

En værdig semifinale, hvor der var spænding til det sidste!

Det skulle dog vise sig, at der alligevel blev stor spænding om resultatet. Først tabte Jørgen Tranberg, der ellers havde lagt et godt tryk på sin modstander. Hans Viborg var kommet bedst ud af en Grünfelder, men efter nogle ret slappe/passive træk og en del afbytning fik modstanderen udlignet. Begge havde dronning + løberparret og stillingen var svært fremkommelig, hvorfor man enedes om remis. Steven havde udlignet modstanderens fordel og var endt i et slutspil, hvor begge havde tårn + springer. Han stod længe ok, men var endt i voldsom tidnød. Det blev afgørende og han tabte.

Stillingen var nu 3½–3½ og intet var afgjort...

Sidste og afgørende parti var på 2. bræt med Sven Michelsen, som stod i underkanten. Hans modstander var dog slemt i tidnød, og selvom modstanderen fik konverteret sin fordel materielt og til allersidst havde dronning + tårn mod tårn + løber tabte han alligevel på tid.

Slutfacit: Tønder 2 – ESF 3  3½–4½! En værdig semifinale, hvor der var spænding til det sidste, og det retfærdigvis må siges, at resultatet lige så godt kunne have endt modsat.

ESFs 3. hold skal nu møde vinderen af Springeren 3 – Fredericia 2, der spilles tirsdag d. 12/2.
Se endv. omtale på Tønders hjemmeside.

Nr.Tønder 2Esbjerg 3Res.
1Erik Juul Damholt1785-1800Bent Rømer Radoor0–1
2Jørn Lassen1699-1732Sven Michelsen0–1
3Asger Hvide Olesen1813-1723Hans Viborg½–½
4Kaj Elkjær Larsen1774-1679Jens Kr. Pedersen½–½
5Niels Chr. Nielsen1699-1638Niels Chr. Øllgaard0–1
6Richard Knott1635-1611Steven Jessen1–0
7Harald Eis1551-1608Jørgen Tranberg Jensen1–0
8Gunnar Svendsen1212-1600Andreas Kinch½–½
3½–4½

Travemünde 2012

Udgivet d. 5. januar 2013

Af Lars Wilton Pedersen

Lars Wilton

I dagene 27.-30. december 2012 blev den traditionsrige Travemünde Schach-Open afholdt for 29. gang siden starten tilbage i 1984! Vi ved fra talrige Vesterhavsturneringer, hvor vigtigt det er at have et stabilt team af forskellige folk – lige fra kantinen, turneringsledere, og flere andre vigtige led helt op til primusmotoren – han hedder Rudiger Pflaum og har år efter år formået at samle trådene til at skabe en attraktiv turnering med pæne rammer, og det er ikke unormalt, at der dukker 6-8 GM'ere op – i starten af halvfemserne var der over 400 deltagere samlet, så det giver lidt bekymrede miner, at der i år kun var godt 200 deltagere at finde på det fremragende spillested Ostsee Akademie i Pommern. Jeg forespurgte Pflaum om grunden dertil, og han svarede, at der ganske enkelt var mange turneringer omkring jul og nytår – ikke kun i Tyskland, men stærke turneringer som Rilton Cup og Hastings koster mandater deltagermæssigt.

...gode gedigne knejper og knaster, hvor lidt til ganen fås til yderst fornuftige priser.

Travemunde by er utrolig smuk – en blanding af mange ting – flotte kirker, hotelskyskrabere i over 35 etager, havnen med de kæmpe dampere med afgang til både Finland og Riga, Liebhaverhuse, men også mindre huse i Ribe-stilen er at finde i den gamle bydel – desforuden gode gedigne knejper og knaster, hvor lidt til ganen fås til yderst fornuftige priser. Jeg ved, at flere spillere fra Skakforeningen har deltaget – nogle også mere end en gang – Poul Fries, Torsten, Bønnelykke, Torben Olsson, Radoor (velkommen Bent!), Tranberg og undertegnede er vist de nuværende, men ellers også selvfølgelig Jens Ove og Gunnar P. – flere højdepunkter socialt, omkring casinoautomaten, den lille parkeringsvagt ude ved det gamle spillested Kurhaus vil nok kunne vække minder hos nogle af de nævnte – men sandelig osse rent skakligt er der faldet lidt af i svinget, som dengang Tranberg fik en triblebonde i F-linjen efter åbningen og derefter smuttede i mål med a-bonden – mod GM Mainka! Eller da jeg i 93 eller 94 slog GM Ostojic og scorede kandidatresultat med 5 1/2 – røg i D-markene og købte, som den første esbjergenser, et elektronur! for præmien hos Maedler, der den dag idag stadig står på spillestedet og sælger skakbøger og andet merchandise – ak ja disse minder!

...min profeti om, at han er mesterspiller indenfor 2 år kan komme til at holde.

Rent skakligt gik det egentlig pænt til dette års turnering. Steven og jeg deltog fra Skakforeningen – NJFN måtte desværre melde afbud – forventningerne fra os begge var på det jævne – Stevens resultat overskygger alt – mod et snit på 1928 scorede han 3/7, en præstationsrating på 1872 sammenholdt med, at han kun har spillet 15 turneringspartier så lover det godt fremover – tror han vinder ca. 50 point i det tyske og ryger således over 1700, min profeti om, at han er mesterspiller indenfor 2 år kan komme til at holde; han spillede partierne fuldt ud, vi har gennemgået disse efter hjemkomst, og han har lært af sine fejl og er klar over, at man i skakverdenen ikke får noget foræret – jov så lånte han forresten lige 3 bind Informatorer, da han vil forberede et åbningsskjold – der er meget arbejde, men spændende at følge fremover!

Efter min sygdom i det sene oktober, var min målsætning at bestå fysisk og mentalt – det lykkedes delvist – trak for langsomt og tidnød et par gange der kostede et par gevinster – 6 mdrs turneringspause gjorde nok også, at der sad lidt rust i kanterne, men +2 giver jo 4½ point mod et snit på 1942 så taber jeg nok kun lidt i Elo.

...var nødt til at spille med ble, der bestod af en ½ lokumsrulle i underhylerne!

Forresten når vi nu taler om sygdom, så lykkedes det mig at tage en influenza med derned på afrejsedagen – turen gik fejlagtigt over Høje Tåstrup – derfra med Hamborgexpressen ned over Næstved, Vordingborg, Nyk.Sjælland og Rødby-Puttgarden færgeoverfart derefter til den gamle Hansestad Lubeck, kendt for deres fine marcipan – men altså ikke sjovt med ondt i maven i en overfyldt Hamborgexpress! Maveonde i nøjagtig 4 dage – var nødt til at spille med ble, der bestod af en ½ lokumsrulle i underhylerne – bestemt ikke optimalt i tidnød o.s.v. – under et parti var jeg "afsted" 15-20 gange. Desværre lykkedes det mig også at smitte Steven, der var lige ved at melde fra under turneringen – lidt cola og nogle tabletter reddede dog situationen, men kritisk var det bestemt!

...der kommer en GM-norm i 2013 – stensikkert!

Turneringssejren gik til forhåndsfavoritten Korneev på bedre korrektion end Svane og Cordes, alle 6/7m – ællingen er ved at blive til en stor flot Svane – Lubeckerknægten med danske rødder, er blot 16 år og får på næste kongres sin IM-titel. Inden turneringsstart tippede jeg Rasmus som vinder, og det var tæt på – mod Korneev lille fordel i slutfasen med de sorte – der kommer en GM-norm i 2013 – stensikkert!

Det bedste danske kort Jens Ove Fries spillede godt i Malmø før jul og fik 5½/7 (Niels Jørgen ligeledes samme score) – kunne han følge op på dette i Tyskland? Aber doch – han spillede strålende og tabte kun til Korneev, hvilket vist ikke var helt nødvendigt, men 5 1/2 point gav altså igen en topplacering som lover godt for 2013 – også lige et "aber dabei" – han er uhyggelig i efteranalyserne, man fornemmer hans store potentiale og glæden ved spillet – han har en GM-norm, alderen trækker desværre nok fra i det samlede klassement – men forståelsesmæssigt er han stormester i mine øjne (om otte år bliver han 60, så nu er det all-inn og derefter lave en dacapo-Kristiansen!!)

Nå, nok for denne gang og GODT NYTÅR!

...tidligere artikler er flyttet til Arkivet.