6. maj 2024

Hurtigskak i Espergærde

Af Andreas Kinch

Lørdag 27/4 afholdte Espergærde Skakklub en hurtigskakturnering. De kaldte den Store Bededags Hurtigskak, af respekt for den sløjfede helligdag. Jeg synes det er sjovt at tage til turneringer længere væk end normalt, hvor man der møder nye/ukendte modstandere. Og da jeg gerne ville se Teknisk Museum i Helsingør var det bare med at komme afsted. Turneringen blev spillet i Espergærde bibliotek.

Det var en åben gruppe, hvor man jo kan møde hvem som helst, bare man har nogenlunde samme antal points. Og det holdt da også stik i mit tilfælde:

I 1. runde mødte jeg 6-årige Vilje Bjerregård Hagen og i 7. runde mødte jeg Ole Bøgh Larsen!

Jeg var en anelse ked af at vinde over Vilje Bjerregård Hagen, men hendes far IM Andreas Skytte Hagen fortalte mig efter spillet, at hun vidste hvad hun gik ind til. Hun skal nok blive god.

2 og 3. runde gav et par korrekte remisér.

I 4. runde tabte jeg efter et optimistisk angreb (4 springerspil,hvor jeg på et tidspunkt prøvede med g4) som endte med at koste 3 bønder og gav en ret vild stilling som jeg til sidst tabte. Efter partiet var vi begge enige om at det havde været rigtig sjovt og spændende.

5 og 6. runde gav 2 gevinster og de var ret korrekte, så vidt jeg og mine modstandere kunne bedømme.

Så kom 7. runde og der skulle jeg møde Ole Bøgh Larsen, som tidligere har vundet Helsingør-mesterskabet i hurtigskak og også er tidligere senior DM for +65 spillere i hurtigskak. Hans rating sagde 2207 og min forventede score sagde 0,05. Det var sidste runde og jeg tror det var godt for mig! Turneringen havde været i gang i 7 timer og han så en anelse træt ud.

Han spillede hvid og partiet startede med 1.e4,c5 2.Sf3,Sc6 3.d4,cxd4 4.Sxd4,e5 5.Sb5,a6 6.Sd6+,Lxd6 7.Dxd6,Df6 8.Da3. Jeg har aldrig spillet 5.-a6 før så det var helt nyt! Det jeg husker efterfølgende fra partiet er at han rokerede langt, og jeg rokerede kort. Han pressede mig meget og vandt 2 bønder.

Hans dronning blev stående på a3 i lang tid. I mellemtiden fik jeg doblet tårne i B-linien. Jeg tror at han pgr. træthed fik spillet et unøjagtigt træk hvorved jeg efter en trækfølge vandt hans dronning for et tårn og en bonde. Det var her jeg pludselig begyndte at tro på det umulige; en sejr. Den var dog slet ikke hjemme endnu. Han havde tårn og 3 bønder for min dronning.

Hans ene bonde var en fribonde, men jeg fik spillet det således at jeg kunne slå hans nye dronning på d8 med min egen dronning og i næste træk få min egen fribonde forvandlet på h1. Derefter var der lidt mere styr over sagerne fra min side, men det var virkelig nervepirrende.

Da han gav op havde jeg svært ved at underskrive spillerkortene, fordi jeg rystede på hænderne. Jeg er glad for jeg mødte ham i sidste runde. Hvis jeg havde mødt ham tidligere i turneringen, havde han sikkert kørt mig over.

Det var en rigtig god turnering for mig; jeg vandt 72 hurtigskak-rating points og 200 kr + en flaske Italiensk rødvin.

Og om søndagen var det rigtig godt vejr, så jeg tog på sightseeing i Helsingør. Kronborg Slot, Søfartsmuseet og Teknisk Museum.

Se resultaterne.

26. april 2024

Klubturneringen

I tirsdags blev der spillet to partier i klubturneringen.

Grp.Hvid SortRes.
MSvend Madsen-Sebastian Gråbæk1 - 0
B1Thomas Jøker-Andreas Kinch½ - ½

Se grupperne

Resultaterne havde især betydning i Basisgruppen, hvor Jøker, Vinther og Tranberg nu alle har 3/4 inden sidste runde, hvor bl.a. Jøker og Tranberg mødes.

21. april 2024

4. Klubturnering

Efter fire runder og indbyrdes remis føres Mester af Tobias Iversen og Lars Husum, begge med 3/4. De følges tæt af Bent Radoor med 2½/4. I Basis 1 har Christoffer Vinther og Jørgen Tranberg begge 3/4 og umiddelbart efter følger Thomas Jøker med 2½/4. Jøker har dog et hængeparti mod Kinch i baghånden.

Se resultaterne.

12. april 2024

4. Klubturnering

3. runde gav 3 remisser i Mester. Iversen, Husum og Radoor har alle 2½/3 og de tre resterende alle en ½. I basis 1 vandt Vinther over Tranberg og fører med 2½/3 foran Tranberg og Jøker, der har 2/3. Jøker har dog et hængeparti mod Kinch i baghånden.

Se resultaterne.

7. april 2024

Holdskak noter

Årets holdturnering er afsluttet og der kan gøres status.

1. division: Holdet spillede en solid sæson, med fine præstationer over hele linjen. I de første 4-5 runder gav de endda Nordre kamp til stregen om oprykningen til Skakligaen. Nu blev det til en meget sikker og flot 2. plads.

Holdet havde i år fået tilgang af Johnni Veng, hvilket viste sig at være en seriøs forstærkning. Ikke alene spillede han alle kampe, men havde med 4½/7 en scoringsprocent på 64,29 og en ratingpræstation på 2312! Lars Wilton spillede i år fire partier, hvilket gav 3½/4 og en rating præstation på 2213! Han burde overveje at spille alle kampe, Jagten kan da umuligt være lige så givtig!

Mesterrækken: Holdet havde en skidt efterårssæson, hvor der ikke blev spillet til forventet resultat, men holdet måtte dels afgive en del spillere og havde dels egne afbud. Forårssæsonen var helt anderledes solid med tre fine sejre.

Desværre endte holdet på en sjetteplads, hvilket betyder nedrykning pga. tre nedrykkere fra den nedlagte 2.division samt en oprykker fra A-rækken. Det ærgerlige var dog, at havde holdet blot scoret et (1!) point mere (eller et ½ point mere mod Varde, hvor man tabte 2-6), var de endt på den 4. plads, Varde nu fik og dermed reddet endnu en sæson i Mesterrækken.

Tobias Iversen gjorde ellers sit til overlevelsen: 6 gevinster i seks partier, hvilket gjorde ham til suveræn topscorer!

B-række Midt: Holdet spillede faktisk en solid sæson, hvor de spillede uafgjort mod alle øvrige hold bortset fra vinderne fra Jerne. 5 uafgjorte og et nederlag gav en 4. plads, hvilket må siges at være tilfredsstillende.

Tobias Iversen gjorde også her indtryk: 3 gevinster i tre partier. Jørgen Tranberg scorede næstbedst med 2½/6.

Holdstatistik

Holdstatistikken for 2024 er nu oprettet.

I alt 25 spillere har deltaget i årets holdturnering. De spillede 135 partier. Der blev scoret 73 points (forv. 70,9), hvilket giver en scoringsprocent på 54%. De to foregående år var den hhv. 49,6 og 47,6.

Tobias Iversen nåede, vist nok som den første, at spille på alle tre hold i sæsonen med scorene ½/1, 6/6 og 3/3! En scoringsprocent på 95 over 10 kampe samt en præstationsrating på 1983!

Se flere kommentarer og meget mere i årets holdskakstatistik.

Statistikken for antal spillede førsteholdskampe er også ført up-to-date.

Klubben har i den forgangne sæson 2024 føjet endnu et medlem til gruppen af 100-kamps jubilarer: FM Over Weiss Hartvig har nu spillet 103 kampe for klubben! Ole Bønnelykke er med 113 kampe den spiller, der har spillet flest førsteholdskampe.

7. april 2024

Sydjysk Pokalturnering

Sydjysk Pokalturnering blev i går afholdt i riddersalen på Sønderskov Slot.

ESF deltog med et hold i bredderækken. Holdet blev nr. 5, men var kun 1½ point fra 1. pladsen eftersom der var stor jævnbyrdighed mellem de øverste hold.

Holdet bestod af Henrik Tranberg, Lars Husum, Tobias Iversen og Christoffer Vinther.

Tobias Iversen blev holdets topscorer, idet han med 6/6(!) gjorde rent bord på bræt 3.

Se resultaterne

7. april 2024

4. Klubturnering

2. runde er spillet. I Mester vandt de samme tre, der havde vundet i 1. runde. Gruppen har derfor tre spillere med to points og tre med nul points. I Basis har Tranberg og Jøker lagt hårdt ud med 2/2. Christoffer kommer lige efter med 1½/2.

Se resultaterne.

19. marts 2024

4. Klubturnering

1. runde er spillet.

Se resultaterne.

19. marts 2024

3. Klubturnering

Sidste runde i klubturneringen blev spillet sidste tirsdag.

Mesterklassen: Tobias Lindgaard vandt gruppen med 3½/5 og har lagt sig i spidsen i kampen om klubmesterskabet. Sauran, Sebastian og Bent Radoor fulgte efter på de næste pladser med 2½/5.

Basis 1: Tobias Iversenspillede remis med Andreas Kinch i sidste runde og blev en suveræn vinder med 4½/5, foran Kinch og Jøker med 3/5.

Se resultaterne.

19. marts 2024

Aalborg - ESF

Forrige søndag mødte divisionsholdet Aalborg i sidste runde. Begge hold havde et par afbud. Jf det forv. resultat (3,70-4,30) var holdene ret jævnbyrdige med ESF som svag favorit.

Resultatet blev uafgjort 4-4, hvormed ESF blev en sikker nr. 2 i gruppen med 36½ points efter fem sejre, to uafgjorte og et enkelt nederlag til vinderne fra Nordre.

Se gruppen samt enkeltresultater.

8. marts 2024

3. Klubturnering

Der blev spillet to hængepartier i tirsdags: Sauran har vandt over Tobias, og Joel spillet remis med Jørgen. Begge hængepartier var fra 3.runde.

Se grupperne.

5. marts 2024

ESF - Tønder

I søndags var der afsluttende runde i holdturneringens mesterrække i Esbjerg. 2. holdet mødte Tønder og skulle have alle de points, der var mulige for at have blot en lille chance for at forblive i næste års Mesterrække.

Tønder, som i forvejen lå på sidstepladsen i gruppen, havde i de (kun) to tidl. udekampe haft problemer med at stille i stærkeste opstilling. Forventningen var derfor, et godt resultat var muligt. Tønder manglede dog kun deres normale 3. bræt samt 7. bræt, hvor de dog havde en fuldgyldig reserve. ESF manglede de normale 2.,3. og 7. bræt (Radoor, Lahn og Lindgaard), men havde til gengæld Krüger, Kinch og Jøker. Den forventede score tydede dog på en ret jævnbyrdig dyst: 4,63-3,37 i ESFs favør.

Allerede efter godt en times spil vandt Andreas Kinch dog over Ejvind Palm. Kort tid efter måtte Helge Andersen give fortabt mod Henrik Tranberg. 2-0 til ESF. Kort tid efter vandt både Tobias Iversen og Henrik Krüger og så stod det 4-0!".

Thomas Jøker førte stort over Broder Petersen, som dog kæmpede, det bedste han kunne. Han opgav dog, da Thomas kunne konvertere en bonde til dronning. Christoffer, der så vidt undertegnede kunne se stod ok langt hen af vejen, tabte dog til Simon Fly-Petersen.

Lars Husum havde et lovende angreb mod Modstanderens kongestilling, men måtte dog til sidst affinde sig med en remis. Sidste parti var mellem Hans Viborg og Helge Sørensen. Langt hen af vejen var stillingen meget lige, men et (tilsyneladende) changerigt, men vist ikke helt sundt, officersbytte med bondegevinst fra Helges side gjorde, at Hans fik et fordelagtigt slutspil, som blev kørt sikkert hjem. Summa summarum: 6½-1½ til ESF.

Vi fik næsten det gode resultat, vi havde håbet på, men desværre er det med stor sansynlighed ikke nok. Vi sluttede på 6. pladsen i gruppen. Et halvt point mere og det var blevet en 5. plads. Et point mere og vi var endt på 4. pladsen og havde med stor sansynlighed sikret endnu en sæson i Mesterrækken. Vi har kun os selv at takke – det afgørende var de unødvendigt store nederlag i efteråret.

Der rykker formodentlig to hold (tre, hvis Haderslev 1 taber til Herning) ned fra 2. division, samt et op fra A-rækken (Et valg, man kan undres over ikke er suspenderet, eftersom Mesterrækken bliver særdeles stærk til næste år). Mindst tre hold skal derfor ud. 6. pladsen er derfor ikke nok.

Se gruppen samt enkeltresultater.

28. februar 2024

Ny pokalmester!

Med kun 4 tilmeldte spillere gik man direkte til semifinalen:

Semifinale Finale
1Tobias Iversen
0Christoffer Vinther
1Tobias Iversen
0Lars Husum
0Martin Ciras
1Lars Husum

Tobias Iversen blev dermed pokalmester 2024

27. februar 2024

Syd Grand Prix

Af Jesper Lahn Rasmussen

3 guldmedaljer til Esbjerg!

Sidste afdeling af Syd Grand Prix 2023/24 blev lørdag afviklet af Esbjerg Skakforening. Med få, men rigtige medarbejdere kunne turneringen afvikles i god ro og orden.

Bent Radoor styrede skoleskakklassen, så de var færdige i god tid, så han kunne hjælpe formanden med afslutningen af turneringen. Desuden var Henrik Krüger klar fredag og det meste af lørdagen, selvom han også skulle passe sine andre pligter.

Ved afslutningen af turneringen var hovedkredsen repræsenteret af formanden Karl Posselt, der foretog en festlig overrækkelse af medaljer og Grand Prix præmier til vinderne, hvoraf de fleste var til stede, eller hvor deres klubkammerater kunne klappe og tage præmierne med hjem.

Til næste stævne søndag, hvor Mesterklassens slutstævne afvikles i Esbjerg, må der gerne være endnu flere medlemmer, der tilbyder at hjælpe, mens 2.holdet spiller.

Præmietagere for ESF

Johnni Veng 2.plads i M.klasse

Tobias Iversen 1.plads i 2.klasse

Esben Dige 2.plads i 2.klasse

Martin Ciras 2.plads i 4.klasse


Desuden deltog Henrik Tranberg, Ole Bønnelykke, Andreas Kinck og Claus Rasmussen samt prøvemedlemmet Sergio Westergaard


I det samlede SGP fik ESF følgende medaljer

1.klasse guld: Sauran Bekmukhanov

1.klasse bronze: Andreas Kinch

2.klasse guld: Tobias Iversen

Skoleskak guld: Boris Minchev, Esbjerg Skakskole

Se resultater.

11. februar 2024

3. Klubturnering

Efter 3 runder Sebastian Gråbæk, Jesper Lahn og Tobias Lindgaard alle 2 points. Tobias har dog kun spillet to partier, hvor de andre har spillet tre.

I Basis har fører Tobias Iversen med 2½/3 foran Gustav Hansen og Thomas Jøker, der begge har 2/3.

Se grupperne.

4. februar 2024

ESF - Vojens

I tirsdags mødte 3. holdet Vojens hjemme. Forventet var 2,57-1,43 til ESF men resultatet blev en pointdeling 2-2.

Joel og Claus tabte på hhv. bræt 1 og 2 medens Jørgen Tranberg og Gustav Hansen vandt på bræt 3 og 4.

Holdet ligger efter 6 runder på en 5. plads, hvor placeringerne 3 - 7 i gruppen ligger inden for kun 3 points. Hpldet møder Vamdrup i sidste runde.

Se gruppen samt enkeltresultater.

2. februar 2024

ESF - Jetsmark

Af Lars Wilton Pedersen

Nordre hjemme mod middelstærke Ålborg endte desværre med en massakre: 7½-½ til hjemmeholdet, og vi kan vist godt erkende at 2. pladsen bliver resultatet. Holdet spillede ellers en fin og længevarende match mod stærke Jetsmark og sejren på 4½-3½ var vel hel okay.

Som vanligt ingen partireferater fra matchen - men en meget fin holdindsats generelt, bl.a. må nævnes, at alle 1. holdets spillere har over forventet!

Nordre fører nu med 3 Bp og skal møde Viborg i sidste runde. ESF har så Ålborg, der faktisk stillede med 4 afbud (bl.a. fra bræt 1 og 2) mod Nordre. Man fristes til at sige: "Tak for hjælpen Ålborg". De står til nok til en snitter d. 3. marts i Silkeborg!

Men,men - vi kan også tænke lidt anderledes og give et par af vore talenter en chance f.eks Sauran og Tobias Iversen, som jo begge spiller rigtig godt p.t. Førstnævnte har netop spillet med i Bad Swischenahn og prægede toppen meget længe i B-gruppen; tabte desværre i sidste runde og sluttede med 5/7 - flot Sauran!!

Tobias har prøvet 1.holdet og endda i Silkeborg, hvor alle hold jo mødes til sidste runde 3. marts - han vinder vist alt hvad han rører ved p.t.!? En oplagt mulighed til at spille et par stykker ind i den sammenhæng. Spørgsmålet er så om 2.holdets skæbne er beseglet og om spillere som disse kan undværes? En 7 plads lige nu og skal møde bundproppen fra Tønder – 19½ og 19 point. Stouby med 3 point flere, så svært bliver det også selvom Stouby skal møde topholdet fra Evans2!

Ja, lidt nytænkning – vi skal passe på ikke og ende som NørreSundby. 1. holdets gennemsnitsalder er temmelig høj og jeg selv er én af de gamle, hvorfor jeg meget gerne vil "ofre" mig i en god sags tjeneste! Men hvad tænker folket? Vi har "frirunde" i Silkeborg!

Se gruppen samt enkeltresultater.

2. februar 2024

ESF - Gråsten

I søndags tog Mesterholdet på tur til Gråsten. Holdet var tæt på stærkeste opstilling og da Gråsten havde et par afbud, var ESF da også favoritter med en forventet score på 2,26 - 5,74.

Allerede efter en lille times spil vandt Tobias Iversen og vi var i gang. Efter halvanden time stod det 0-4 efter gevinster til Kinch, Lindgaard og Husum, og der var lidt bekymrede miner at spore hos et par Gråstenere.

Gråsten kom dog snart på tavlen, da Viborg blev alt for passiv i midtspillet, hvorefter han måtte ned. Tranberg på førstebrættet var bagud med tre bønder, med reddede en remis i land med evig skak. 1½-4½. Jesper førte stort på 3. brættet og det endte da også med gevinst. Tilbage var Radoor, der stod fint og vist også til gevinst på et tidspunkt. Desværre fik han afviklet skidt i slutspillet og fordelen skiftede, hvorefter han måtte ned.

Resultatet blev som i forrige runde en sejr på 5½-2½, hvilket gjorde at holdet akkurat sneg sig op på en 7. plads med 19½ points foran Tønder, som vi møder i sidste runde.

Chancen for at redde endnu en sæson i Mesterrækken er dog minimal, efter at DSU slagtede 2. division og vi må imødese 2-3 nedrykkere. Pt. ligger Springeren, og Horsens til nedrykning og Haderslev på tredjepladsen skal møde Herning(4) i en direkte kamp om forbliven i divisionen. Sammen med en oprykker fra A-rækken betyder det at 3-4 hold skal forlade Mesterrækken, så der skal virkelig en kæmpesejr til for at passere hold, der ligger adskillige points foran os inden sidste runde.

Se gruppen samt enkeltresultater.

28. januar 2024

3. Klubturnering

Efter 2 runder føres Mester af Tobias Lindgaard med 2/2 foran tre spillere med 1/2. I Basis har Tobias Iversen 2/2 foran Gustav Hansen, der har 1½/2.

Se grupperne.

16. januar 2024

ESF - Nordre

Af Lars Wilton Pedersen

Lige et kort referat fra søndagens topkamp...

De kom, de så, de sejrede — ja, desværre tabte Esbjerg Skf. topkampen mod de svage favoritter fra Århus. Man må sige at deres sejr på 4½ - 3½ var med noget stolpe ind

Jeg vil ikke kommentere de enkelte brætter, men jeg havde hørt noget om at flertallet af århusianerne ikke ville rykke op pga. de lange ture og flere runder i Skakligaen – da de så ankom til Rybners var bla den tidligere verdensmester i K-skak, Jørn Sloth, hevet op af posen som bræt 1! Ydermere var også stærke Poul Erik Nielsen med på holdet – så mon ikke de har revideret deres tanker mht. at ønske oprykning??!!

Nuvel, det blev en spændende match og stillingen er faktisk lige i Bp (Brætpoint) så selvom deres overvægt i Mp (Matchpoint) 3+ tæller som et halvt Bp, ja så har de også en lille fordel i de resterende to matcher (begge hold mangler Ålborg - de har så Viborg, hvor vi skal møde Jetsmark). Men der er kun et at gøre: SPILLE partierne det bedste, vi har lært og gerne til begge majestæter står tilbage – sagt i disse tronskiftedage!

Stillingen i divisionen:

KlubBPMP
Nordre2810
ESF287
Jetsmark226
Ålborg21,56
Silkeborg17,54
Viborg172
Århus/Skolerne13,53
Viby12,52

Næste match er i Fredericia d. 28/1 og er faktisk en hjemmekamp, men noget med afstande i km og gøre - vi skal IKKE have kampleder med her mod Jetsmark. Nordre spiller hjemme mod Ålborg !

Se gruppen samt enkeltresultater.

13. januar 2024

3. Klubturnering

1. runde blev spillet i tirsdags. I Mester kom Tobias og Jesper bedst fra start og vandt over hhv. Radoor og Sebastian. I Basis var det Tobias og Martin, der vandt over hhv. Joel og Claus.

Se grupperne.

8. januar 2024

3. Klubturnering

Så er lodtrækningen til 3.klubturnering foretaget!

Se grupperne.